Ağız Kanserleri

Ağız kanseri; dudak, damak, gırtlak, bademcikler  ve tükürük bezini de kapsayan bir kanser türüdür. Ciddiye alınması gereken bir kanser türü olan ağız kanserinde ağızda şekil bozuklukları ve beslenmede problemler yaşanmaktadır. Bu durumla birlikte kişi psikolojik ve klinik sorunlar da yaşamaktadır.

Ağız içinde meydana gelen ve iyileşmeyen yaralar,

 Ağızda oluşan kırmızı veya beyaz yamalar,

Yutkunma ve çiğnemede zorlanma,

 Konuşmada zorlanma,

 Kulak, boğaz ve çene ağrısı,

Oynayan dişler ağız kanserinde ortaya çıkan belirtiler arasında gelmektedir. Bu belirtiler bir aydan uzun sürüyorsa kanser şüphesi şiddetlenmektedir.

Ağız kanserinin nedeni tam olarak bilinememekle birlikte sigara, tütün çiğneme, alkol kullanımı, besinlerdeki kanserojen maddeler, güneşe fazla maruz kalma ve genetik yatkınlığın hastalıkta etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

Sigara, tütün ve alkol kullananlar, ailesinde ağız kanseri hikayesi olanlar, güneş ışınlarına korumasız maruz kalanlar, sağlıklız beslenme ve sağlık problemleri ağız kanserinde risk faktörü oluşturmaktadır.

Ağız kanserinde tedavi sırasında birtakım komplikasyonlar meydana gelmektedir. Baş ve boyun bölgesine uygulanan radyasyon ağızda tahrişe sebep olmaktadır. Bunun yanında ağız kuruluğu, yutmada problemler, tat alma duyusunda problemler, diş çürükleri ve dişeti problemleri gibi komplikasyonlara neden olmaktadır.

Ağızda ortaya çıkan ve bir ay boyunca iyileşmeyen yaralarda vakit kaybetmeden doktor randevunuzu oluşturmalısınız. Bunun yanında şikayetlerinizi detaylı şekilde not alabilir ve doktorunuz ile paylaşabilirsiniz.

Yapılan detaylı ağız ve diş muayenesi kanser teşhisinde önem taşımaktadır. İlk şüpheler yapılan fizik muayene ile oluşmaktadır. Kesin tanı koymak için ağızda meydana gelen yara veya hasarlı dokulardan örnek alınarak incelemeye gönderilir. Sonucun pozitif çıkması ile kesin olarak tanı konulmaktadır.

Ağız kanseri tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi tedavi olmak üzere 3 yöntem yer almaktadır. cerrahi tedavide kanserli dokular cerrahi operasyon ile tamamen çıkarılmaktadır. Bunun yanında kanserli hücreleri yok etmek için ışın tedavisi, ilaç tedavi ve her iki yöntemin bir arada kullanıldığı kompleks tedaviler de uygulanmaktadır.

Ağız kanseri hastalarının tedaviyle birlikte hayatlarında birtakım değişikliklere gitmeleri gerekmektedir. Diş fırçası olarak yumuşak fırçalar tercih edilmeli; baharatlı, kuru ve çiğ yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ağız kuruluğuna karşı doktorun önerdiği ilaçlar ya da sakız kullanılabilir

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

Op. Dr. Bülent KARAPINAR
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

Op. Dr. Halil ÇALIŞKAN
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

Dt.Sabri Cengiz TOLUNGÜÇ
(Diş Hekimi)

Dt. Mehmet KOLKIRAN
(Diş Hekimi)

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!